Új fa ablak előnyös tulajdonságai

Az új faablak egyszerre képviseli a sok évszázados hagyományokat, valamint a modern gyártás technológiákat. A fából készült ablakok természetes külsejét semmilyen más anyaggal nem tudjuk felülmúlni, látványos és egyedi mintázata kellemes látványt nyújt a használóik számára. Készítésük történhet tölgyfából, lucfenyőből, vagy akár egzotikus fából is, ám a legnagyobb számban a borovi fenyőt használják.

Az új fa ablak előnyös tulajdonságai

Azok számára, akik a lehető legtöbb természetes anyagból készült tárgyakkal szeretik otthonukat megtölteni, kiváló választás lehet az új fa ablak borovi fenyőből elkészítve.

A borovi fenyő egy látványos, rajzos felületű, sárga vagy vöröses árnyalatú fa, amely külső és belső használatra is kiválóan alkalmas. A fa ablakok a megfelelő felületkezelést követően védetté válnak az időjárás káros hatásaival szemben. Felületkezelésüket 7-8 évente megújítva hosszú évtizedeken keresztül képesek megőrizni állapotukat. Ehhez általában némi csiszolást követően néhány rétegnyi festés elegendő.

A borovi fenyőből készült ablakok rétegragasztott faanyagból készülnek. A rétegragasztásnak köszönhetően az ablak szerkezeti szilárdsága megnő, jobban ellenáll majd a vetemedéssel szemben. A fa ablakok hossztoldott illetve toldásmentes anyagból is legyárthatóak, utóbbi viszont jelentősen megnöveli az előállítás költségét. A hossztoldással előállított deszkákból kivágják a hibás, görcsös részeket, a megfelelő darabokat pedig egymáshoz toldják. Ez a módszer nem csak hibáktól mentes felületet biztosít az ablak számára, de a szerkezet gyártását is olcsóbbá teszi.

A fa ablakok többféle beépítési mélységben készülhetnek. A leggyakoribb a 68 illetve 78 milliméter profilvastagságú ablak, de léteznek 90 és 100 milliméteres profilvastagságú példányok is. Utóbbiakat a manapság egyre népszerűbb passzívházak építése vagy felújítása esetén használják. ám sok esetben hagyományos építményeknél is beépíthetőek.

Új fa ablak hőszigetelése, hangszigetelése

A gyártáshoz használt faanyag alapból jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ám az ablakok hatékony hőszigeteléséhez további eszközök is szükségesek. A faanyag szigetelőképességét a szerkezet vastagsága is befolyásolhatja.

Mivel az ablak felületét legnagyobb részben üveg alkotja, ezért fontos az ehhez megfelelő üvegezés beépítése. A hőszigetelt üvegezés 2 vagy 3 üvegtáblából áll, a rétegek közötti térbe pedig védőgázt töltenek, mely általában argon vagy kripton gáz. A légrésbe töltött védőgázok rosszul vezetik a hőt, ezért jelentősen lecsökkentik az üvegezésen keresztül elveszített hőenergia mennyiségét.

A hőszigetelt üvegezés megnöveli az ablak hangszigetelését is, mely a külvilágból érkező zajok csökkentésével járul hozzá otthonunk kényelméhez.

A gumiszigetelés az ablak és a keret közt található apró hézagok kitöltésére szolgál. Bezárt ablaknál a gumiszigetelés összenyomódik és útját állja a levegő szabad átjárásának, megakadályozva a huzat kialakulását.

Új fa ablak beépítése, cseréje

Amennyiben elhatároztuk magunkat a régi vagy elavult nyílászáróink cseréje mellett, a kapcsolatfelvételt követően egy helyszíni felmérésre kerül sor. Ennek során a helyszínre érkező kollégánk felveszi az ablakok, valamint a falnyílás pontos méreteit, valamint segít a megfelelő ablak kiválasztásában. A felvett adatok alapján megkezdődhet az új fa ablak legyártása. A megrendelést követően néhány hét elteltével egy előre megbeszélt időpontban kiszállításra kerül az ablak és megkezdődhet a beépítés. A régi ablakszárnyak levételét követően a keret elvágásra kerül, a darabjait pedig óvatosan feszegetve távolítjuk el a falnyílásból. Az óvatosságra azért van szükség, mert sok esetben jelentősen lecsökkenthetjük a bontással járó falsérülések mértékét.

A régi ablak teljes eltávolítása után a falnyílás egy alapos portalanításon esik át, majd pedig az új ablakkeret kerül benne elhelyezésre. A végleges rögzítést megelőzően megbizonyosodunk arról, hogy tökéletes az elhelyezkedése, majd pedig csavarokkal is rögzítjük. Az ablak szárnyait felszereljük a keretre, majd pedig Pur habbal töltjük fel a falnyílás mellett hézagokat. A felesleg levágását követően fa takaró lecekkel borítjuk be a nyílást, megvédve ezzel a Pur habot.

A beépítés utolsó lépéseként egy finombeállítás következik, ezt követően kerül majd sor a falsérülések javítására, melyet igény esetén mi is elvégezhetünk.