Téli kert, télikert

Téli kert építésével otthonunk egy sokoldalú, hasznos, akár egész évben használható helységgel bővülhet. A családi együttlétek, pihenés vagy munka ideális helyszíne lehet. A téli kert üvegfelületeinek köszönhetően a helység természetes megvilágítása nem okoz problémát, de akár ellátható világítással is, ezáltal az esti órákban is tökéletesen használható lesz.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

téli kert

téli kert

Ha van medencénk vagy jacuzzink az udvarunkon, akkor a téli kertet köré építve szinte egész évben élvezhetjük, mivel a téli kert ellátható fűtéssel, valamint kiváló hőszigeteléssel rendelkezik. Hideg téli hóeséses napokon a természethez közel, a fűtött téli kertben kényelmesen teázgathatunk, miközben odakint kellemetlen az időjárás.

Mára már sokan megengedhetik maguknak, hogy téli kerttel egészítsék ki otthonunkat. Többféle módon építhetünk. Közvetlenül az épület mellé építve odabentről egy lépést kell megtennünk és már kint is vagyunk a téli kertben. Lehetőségünk van a nappaliba beépített nagy üvegfelülettel rendelkező tolóajtó beszerelésével vagy duplaszárnyas bejárati ajtó melynek segítségével néhány mozdulattal egybenyithatjuk a külső és belső teret, ezáltal kibővítve a nappali helységét.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy közvetlenül az épület mellett közvetlenül legyen a téli kert, akkor természetesen az ingatlan területén belül szinte bárhol felépíthető egy alapozást követően.

A téli kertek nagyon sokáig fából készültek, de a technika fejlődésének köszönhetően már műanyagból valamint alumíniumból is gyárthatják őket. A fából készült téli kertek viszont sosem mennek ki a divatból, mivel természetes alapanyagból készülnek. Könnyedén belesimulnak a környezetükbe, nem beszélve arról, hogy sokan nem szeretik, vagy lehetőség szerint kerülik a műanyag dolgokat.

A téli kert szerkezete

Téli kertjeink borovi fenyőből készülnek, mely tökéletes alapanyag külső használatra is, ellenálló az időjárás hatásaival szemben, felületkezelésének köszönhetően UV védelemmel is el van látva. A téli kertek tetején a még nagyobb természetes fény beengedése céljából polikarbonát tetőlemezek vannak beépítve. Ezek a fényt átengedik, de az UV sugárzás nagy részét visszaveri, megelőzvén hogy a helység túlmelegedjen.

Érdemes figyelembe venni azt is hogy az itt tárolt növényeknek hasznos napfény egy részét is megszűri a tető, így azokat a téli kert valamelyik oldaleleménél érdemes tárolni.

A téli kert szerkezetileg nagyon hasonlóak az épületek homlokzatába beépített nyílászárókhoz

Fix üveglapok használata mellett természetesen ajtókat és nyitható nyílászárókat is tartalmaznia kell. Ezek a közlekedés mellett a szellőztetést is elősegítik.

Használhatunk tolóajtókat is a téli kerteknél, mely nem csak modern és elegáns, hanem kifejezetten helytakarékos megoldást is nyújt. Ezek az ajtók természetesen zárral is elláthatóak, védve ezzel az otthonunkba, valamint a téli kertünkben elhelyezett értékeket.

Téli kert szellőzése

A hatékony szellőztetést általában két nyitható üvegfelülettel is biztosíthatjuk. Lehetőség van teljes mértékben tolóajtók alkalmazására. Így néhány perc alatt nyithatóak, zárhatóak, és az összetolt üveglapok egymás elé tolva szinte minimális helyet foglalnak el, miközben a téli kertet teljesen megnyitjuk.