Passzívház ablak

A passzívház fogalma arra utal, hogy az épület télen és nyáron egyaránt egyenletes hőmérsékletet képesek fent tartani, a hagyományos fűtő és légkondicionáló berendezések beépítése nélkül is. Ilyen házakba csak passzívház ablak kerülhet beépítésre.
A passzívházakba beépített nyílászárók kiemelten fontos szerepet játszanak a hőszigetelési feladatokban. Ezt a normál épületekhez képest vastagabb tokszerkezet beépítésével, valamint a legtöbb esetben a három rétegű üvegezéssel oldható meg.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

Ennél az üvegezésnél a rétegfelépítés 4-12-4-12-4mm LOW-E+argongáz, ennek a “K” értéke már 0,7W/m2K, vagyis egységnyi idő alatt az üvegfelületen 0,7W energia távozik az üvegen keresztül. A passzívház minősítés eléréséhez ennek az értéknek legalább Uw= 0,8 W/m2 kell lennie.

A passzívház ablak szigetelése

A passzívház ablak beépítésének a mélysége nagyobb, mint a hagyományos nyílászáróknál, a hőszigetelő képességük ezzel arányosan növekszik. Ezeknek a profiljai általában 88 mm vagy 100 mm vastagok. A fa ablakok alapesetben is kiváló hőszigetelő képességűek, a gyártás során ez tovább javítható szigetelő hab felhasználásával.

A fából készült ablakok vetemedése rengeteg problémát okozott régebben, melynek megoldása három rétegben elkészített, ellentétes szálirányban ragasztott lécekből való elkészítés. Ezt a módszer rétegragasztásnak nevezik.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a legfelső réteg hossztoldástól mentes legyen, de a megfelelő méretű faanyagok ritkasága miatt ez némi plusz költséggel jár gyártáskor. A lehető legjobb szigeteléshez fontos a légzárás, a passzív ablakok esetében ezt a háromszoros gumiszigeteléssel érhetjük el.

A rejtett vasalatok segítségével mindhárom szigetelés megszakítások nélkül építhető be. A rejtett vasalatok alkalmazásával a fa nyílászáró esztétikuma is jelentősen megnő. A szerkezet használatával az ablak forgáspontja eltér a hagyományos ablakokétól, ezáltal nyitása közben nem fogunk akadályba ütközni, valamint nem sérülhetnek meg az ablak környékén található falfelületek sem.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!