Műemlék nyílászárók forgalmazása országosan

Magyarország területén nagyon sok épület áll a műemlékvédelem oltalma alatt, minden olyan módosítás engedélyhez van kötve ezeken az épületeken, ami megváltoztatja az épület arculatát. A műemlékvédelem alatt álló épületek a legtöbb esetben régi, rosszul záródó és szigetelő nyílászárókkal vannak felszerelve. Ezért a fa műemlék nyílászárók cseréje már sok helyen időszerű.

Műemlék nyílászárók cseréje műemlék házban

Műemlék nyílászárók cseréje műemlék házban

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

Természetesen ilyen épületek esetében is lehetőségünk van lecserélni a régi nyílászárókat új, hőszigetelt ablakokra, ám az új fa ablakoknak kívülről nézve teljesen meg kell egyezniük a régiekkel, formailag és színben egyaránt, valamint az ablak osztásainak is egyezniük kell.

Műemlék nyílászárók cseréje – A tokráépítéses ablakcsere

A fa műemlék nyílászárók cseréje kétféleképpen is kivitelezhető. A régi fa ablak tokszerkezete megfelelő állapotban van akkor a tokráépítéses módszer is kivitelezhető. Ilyenkor a régi fa ablak tokja nem kerül kibontásra a falból, hanem annak belsejébe kerül rögzítésre az új ablak és annak tokszerkezete, mely kívülről nézve teljesen megegyezik a régi fa ablakkal.

A módszer segítségével rengeteg törmeléktől és kosztól kímélhetjük meg otthonunkat. A bontás nélküli ablakcsere hátránya hogy két tokszerkezet vastagsága miatt kisebb üvegezés kerül felhasználásra, ami miatt némileg kevesebb természetes fény jut majd be otthonunkba, emellett a régi tok szerkezet külső oldalának látható része továbbra is festést fog igényelni bizonyos időnként.

Műemlék nyílászárók cseréje – A bontással történő ablakcsere

A leghatékonyabb módszer a műemlék nyílászárók cseréjére, ha a régi ablakot teljesen kibontjuk az annak helyet adó falnyílásból. Ennek a helyére építjük be a minden szempontból megegyező ablakszerkezetet. A fa ablak színe, elosztása és formája teljesen megegyezik majd a régi nyílászáróval.Viszont dupla rétegű hőszigetelt üvegezéssel lesz ellátva. Ez nem csak energiatakarékosabb a réginél, hanem a belváros zajait is hatékonyabban zárja ki otthonunkból.

A régi ablakszárnyak leszerelése, valamint a tokszerkezet falból való kibontása után a nyílást felkészítjük az új ablak befogadására. Egy alapos portalanítást követően a rögzítési pontokon előfúrt új ablakkeretet ideiglenesen az ablaknyílásba helyezzük, majd többszöri ellenőrzés után csavarok segítségével véglegesen rögzítjük a falhoz. A falnyílás és az új tok közti hézagot Pur habbal töltjük fel, majd pedig fa takaróléccel fedjük be.