Műemlék jellegű ablak

A műemlékvédelem alatt álló épületek esetében minden nagyobb jellegű szerkezeti változtatást a műemlékvédelem hivatallal kell egyeztetni, ez a nyílászárók esetében sincs másképp. A műemlék jellegű ablak nagyon fontos része a külső homlokzat képnek.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

Ezeknek az épületeknek a nyílászárói nagy valószínűséggel még 1945 előtt lettek beépítve, vagyis a legkisebb mértékben sem felelnek meg a mai elvárásoknak, nem beszélve arról, hogy nagy részük már nagyon rossz állapotban van, némelyiket már csak nagy erőfeszítések árán lehet kinyitni, bezárni.

Ha otthonunk vagy üzlethelységünk műemlékvédelem alatt áll, valamint régi nehezen működtethető nyílászárók találhatóak akkor természetesen ezeknek a cseréje megoldható. Nagyon fontos hogy az új nyílászáró teljesen megegyezzen kívülről, színeiben és formájában is.

Az új műemlék jellegű ablak előnye

Az azonos külső mellett hatékonyabb működés jellemzi, teljes mértékben megfelel a kor elvárásainak, működtetése egyszerű. Mivel faanyag jelentősen vastagabb a régi nyílászáróinál így hőszigetelő képessége kiváló, hőszigetelt üvegezésének köszönhetően jelentős energiát tudunk a fűtésen megspórolni.

Felületkezelése mérföldekkel szebb és tartósabb, mint a régi ablakoké. Az új fa ablak a hagyományos nyitáson kívül bukó funkcióval is el van látva, amely a szellőztetést tesz egyszerűbbé.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Műemlék jellegű ablak anyaga

Az általunk készített ablakok borovi fenyőből készülnek, a vetemedés megelőzése érdekében rétegragasztott faanyagból készítjük őket, melyek ezáltal sokkal erősebbek és tartósabbak lesznek. Modern, két vagy három rétegű hőszigetelt üvegfelülettel és vasalattal vannak ellátva. Az argon gázzal töltött üvegtáblák már nagy jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

A régi, gerébtokos kivitel helyett egyetlen ablakkal lesz beépítve, így nem kell a szellőztetés miatt két külön ablakszárnyat kibontani.

A műemlék jellegű ablakok színe szinte minden esetben megegyező kell, hogy legyen az eredeti nyílászáróéval, más színű ablak beépítése minden bizonnyal büntetést vonna maga után, utána pedig köteleznék az eredeti színre való átfestésre.

Műemlék jellegű ablak beépítése

Az ilyen jellegű ablakok beépítése kétféleképpen valósítható meg. A teljes bontással történő, valamint a bontás nélküli ablak cserével.

A bontással történő ablakcsere során a régi nyílászárót teljesen kibontjuk az őt befogadó falnyílásból, majd az előkészületek után a helyére építjük be a tokot. A kibontás folyamata közben némi kell tartani a törmelékektől, mivel a beépítés végén ugyanúgy méretre vágott fa elemekkel burkoljuk a régi falnyílást, ahogyan az előtte is volt.

A beépítés a régi nyílászáró szerkezet teljes kibontásával kezdődik, egy alapos portalanítás után ideiglenesen fa ékek segítségével gondoskodunk róla, hogy a tok vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen álljon a falnyílásban. Ha minden rendben van akkor csavarokkal véglegesen rögzítjük a tokot, majd pedig felszereljük az ablak nyílóit is.

A falnyílás és a tok közti hézagot purhabbal töltjük fel, száradás után a felesleget levágjuk, majd pedig a falnyílást faburkolattal látjuk el, ahogy az a régi ablak esetében volt, ezzel teljes mértékben megőrzi a műemlék jellegét az ablak, viszont jelentősen jobb hőszigeteléssel rendelkezik.

Bontás nélküli ablak csere

Ha a régi tok elég jó állapotban van, nincs szétkorhadva vagy nagyon vetemedve, akkor megoldható, hogy a régi tok kibontása nélkül, annak belsejében helyezzük el az új nyílászárót, azért nem a régi tokra építjük a nyílókat, mert általában ezek a régi tokok a korra jellemző pontossággal lettek beépítve, nem biztos hogy tökéletesen vízszintben vannak, vagy pedig már görbék. A régi tok látható elemeit fa takarólécekkel borítjuk be, így ezek már nem lesznek láthatóak.