Műemlék ablakok cseréje

Az ablakok cseréjével nemcsak csökkenthetjük otthonunk energiaigényét, hanem az épület külsejét is feldobhatjuk. A régi nyílászárók helyére modern ablakok kerülnek beépítésre, melyek jobb hang és hőszigetelést biztosítanak az épület számára. A műemlékvédelem alatt álló házak vagy lakások esetében minden külsőt érintő módosítás engedélyhez van kötve, így az ablakok cseréje is. Az engedélyezést követően viszont a régivel külsőleg teljesen azonos nyílászáró beépítésére van szükség.

Hogyan is történik egy ablakcsere egy műemlék épületben

A magas energiaárak miatt aki csak teheti, próbálja modernizálni otthonát. A modernizálás egyik legfontosabb pontja az épület hőszigetelése. A hőszigetelés javításával akár jelentősen is lecsökkenthetjük az otthonunk melegen tartásához szükséges energia mennyiségét. A hatékony hőszigetelés biztosításához természetesen a nyílászárók modernizációjára is szükség van.

Elég gyakori dolognak számít ezeknél a régi lakásoknál, hogy nagyon régi, vagy akár még mindig az eredeti ablakok vannak beépítve. Az ablakok állapota általában már nagyon rossz, valamint elavultak is. A két egymás mögött elhelyezett ablakszárny annak idején az ablak hőszigetelésén volt hivatott javítani, ám mára ez már nagyon elavult. A sokéves használattól, valamint az idő vasfogától ezek az ablakok már nem záródnak tökéletesen, így mindenképpen előnyös a cseréjük.

Az engedélyeztetést követően egy helyszíni felmérés szükséges, aminek során kollégánk rögzíti az ablak és falnyílás pontos méretét. A műemlék jelleg megóvása miatt a régivel teljes mértékben megegyező ablak kell, hogy készüljön. Ennek érdekében az ablak mérete, az ablak osztásai, valamint a formája mellett természetes a színe is rögzítésre kerül.

Az ilyen módon legyártott fa ablakok ötvözik majd a modern technikát a régi idők formavilágával. Az épület egy modern és hatékony hőszigetelést biztosító ablakkal kerül felszerelésre, kívülről pedig nem láthatunk majd különbséget.

Modern fa ablakok gyártása és előnye

A dupla, egymás mögött elhelyezett ablakok helyett egy kétrétegű hőszigetelt üveg kerül majd az ablakba. A két vagy háromrétegű hőszigetelt üveg sokkal hatékonyabb hangszigetelést és hőszigetelést tesz lehetővé az ablak számára. A modern üvegezésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet az épület fűtéséhez szükséges energia, valamint a forgalom zaja is kevésbé lesz hatással ránk.

A gyártás során az ablakokat rétegragasztott faanyagból készítik, ami sokkal tartósabb szerkezet építését teszi lehetővé. A rétegragasztott faanyag nagymértékben csökkenti az ablak vetemedésének kockázatát. A vetemedés kiküszöbölésével az ablak tartósan megőrzi majd a formáját, ezért később sem kell aggódnunk a vetemedés miatt.

A fa ablakok esetében mindig szükséges a megfelelő felületkezelés, mivel folyamatosan ki lesznek téve az időjárás hatásainak. A műemlék ablak felülete a gyártás során esik át a felületkezelésen, ami tartós védelmet nyújt majd a nyílászáró számára. Habár nagyon nagy színválaszték létezik a fa nyílászárók számára, a műemlék jelleg miatt csak a régivel megegyező színre van lehetőség.

 Az új ablak beépítésének módjai

A legyártott fa ablakok egy előre megbeszélt időpontban kerülnek kiszállításra, ezt követően pedig megkezdődhet a beépítésük is. A hagyományos ablakcsere a régi szerkezet kibontásával kezdődik. Az ablakkeretek eltávolítása után el kell takarítani a port és a törmeléket a falnyílásból, majd pedig egy alapos ellenőrzést követően történhet meg az új ablak rögzítése.

A csavarok segítségével rögzített ablakkeretre felhelyezésre kerülnek a hőszigetelt üveggel ellátott ablakszárnyak, valamint a használathoz szükséges kilincsek is. A falnyílás és az ablakkeret keletkezett vékony rést feltöltéséhez Pur habra van szükség. A habbal feltöltött rész a száradás és a felesleg levágását követően az ablakkal megegyező színű és anyagú takaróelemekkel kerül elfedésre. A bontás során keletkezett falsérülések kijavításához kőműves vagy gipszkartonos munkára van szükség, melyet előzetes igénylés esetén mi is elvégezhetünk.