Miért válasszunk borovi fenyőből készült ablakot otthonunkba?

Hőszigelt borovi fenyő ajtó

A fa a legrégebbi nyílászáró alapanyagunk, régóta van jelen az otthonunkban. A hosszú idő alatt nagyon sokat fejlődött, a kezdetleges ablakoktól egészen a hőszigetelt, modern gyártású ablakokig hosszú út vezetett. A 80-as évekre jellemző, rossz minőségű, vagy pedig addigra már kiöregedett ablakok nagyon sok rossz emléket okoztak az embereknek.

Az ablakok túlnyomó része addigra már nagyon nehezen záródó, huzatos volt, ami miatt rengeteg többletenergiára volt szükség a fűtési szezonban. Ebben az időben kezdtek elterjedni, műanyag és fém ablakok, mint megfelelő alternatíva, de ezek akkoriban drágák voltak, valamint nem rideg külsőt kölcsönöztek az ablakoknak.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

A 90-es évektől kezdve a fából készült nyílászárók egyre kevésbé rendelkeztek az elődeik rossz tulajdonságaival. Emellett a fa ablakoknál és ajtóknál előforduló vetemedés problémája is megoldódott. Ez részben a megfelelő minőségi anyagoknak, valamint a fa modern, ellenőrzött körülmények közt történik szárításának köszönhették. A fa nyílászáró vetemedésének esélye a rétegragasztás elterjedésével szinte minimálisra csökkent.

A módszer lényege hogy általában három, egymásra ellentétes száliránnyal összeragasztott és préselt fa léc segítségével érik el a kívánt anyagvastagságot. A módszernek köszönhetően nem csak a vetemedés szüntethető meg, hanem a nyílászáró és annak tokszerkezete is sokkal ellenállóbb lesz az őt ért erőhatásokkal szemben.

A borovi fenyő

Többféle fafajta is alkalmas a nyílászárók készítésére, ezek közül a lucfenyő és a tölgyfa mellett a borovi fenyő a leggyakoribb választás. A borovi fenyő egyaránt alkalmas kültéri és beltéri használatra. Ezáltal a nyílászáró gyártás mellett a bútorok és egyéb kültéri fa szerkezetek készítésekor is gyakran használják őket.

A borovi fenyő viszonylag könnyű megmunkálást tesz lehetővé, emellett igen mutatós külsővel is rendelkezik. A felületén található erezet és görcsöknek köszönhetően egyedi, utánozhatatlan szépséget biztosít. A borovi fenyő természetes színe sárgás illetve barnás árnyalattal rendelkezik, ez az árnyalat pedig idővel elmélyül.

A fa nyílászáró előnyei

A borovi fenyő ablakok nagyon kellemes külsővel rendelkeznek, otthonunk pedig ennek köszönhetően természetes hatást keltő, egyedi stílusúvá válnak. A fa nyílászárók az alapanyagnak, és a beléjük épített két illetve háromrétegű üvegezésnek köszönhetően nagyon jó hang és hőszigetelő képességűek.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!