Miért fontos a fa ablakok gyári felületkezelése

A fa ablak természetes megjelenésükkel hozzájárulnak otthonunk szépségéhez. A természetes alapanyagnak köszönhetően a fa egyedi és látványos mintája semmihez sem hasonlító hatást biztosít a nyílászáró számára. Ezt a látványt tovább fokozhatjuk az ajtó festésével, vagy pedig színes lakkal történő kezelésével. A megjelenés mellett viszont egyéb kiemelten fontos oka is van, amiért a fa ablakok felületét festeni kell.

Fa ablakok felületkezelése, festése

Az ablakok előállításához használt faanyag természetes eredetű, ennek következményeként időről időre gondozást igényelnek. A kitermelt fák a szükséges szárítási folyamatot követően további műveleteken esnek át, a nyílászáró gyártását megelőzően. Az ablakok, mivel kültéri használatú nyílászáró, folyamatosan ki lesznek téve az időjárás különböző káros hatásainak. Ezen káros hatások közé tartozik például a felületük rendszeres elázása, valamint az erős napsugárzás sugárzás. Ezek hatására a faanyag idővel tönkremegy, felületük pedig elveszti a megszokott szépségét.

A fa ablakok a szükséges festékek és kezelések hiányában a nyílászáró hamar tönkremehet, a nem megfelelő védelemmel ellátott részeken a fa ki lesz téve a vetemedés kockázatának is. A vetemedés az ablak használatát megnehezítheti, az formáját eltorzítja, ami megakadályozza a tökéletes záródást. A fa ablakok festésével a fa felülete közvetlenül nem érintkezik az ráhulló esővel és hóval szemben, valamint az erős napsugárzással sem. 

A megfelelő felületkezelésnek kiváló és tartós védelmet biztosít a fa ablak számára, emellett lehetőségünk van kiválasztani a nekünk tetsző színt vagy hatást is. Amennyiben egy bizonyos színű fa ablakot szeretnénk otthonunkba, akkor festékkel történő kezelést válasszuk. A festést követően az ablak teljes felülete lefestésre kerül, így a fa természetes mintája sem lesz látható, a szín kiválasztása a RAL színskálából történik.

Amennyiben a lehető legtermészetesebb külsőt szeretnénk az ablak számára, a lazúrral történő kezelést érdemes választani. A lazúr a szükséges védelem mellett egy kellemes áttetsző árnyalattal ruházza fel az ablak felületét, amely nem takarja el a faanyag természetes mintáját.

A lazúrral, illetve festékkel kezelt ablakok éveken keresztül ellátják a felületek védelmét, viszont 7-8 évente érdemes ezeket megújítani. Ezzel nemcsak jelentősen lecsökkenthető az ablakok károsodásának esélye, hanem évtizedeken keresztül is megőrizhetjük a nyílászáró állapotát.

Ablak festése a gyártás során

A gyári festés természetesen megemeli a fa ablak előállításának költségét, ám számos oka van annak, amiért mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk. Az ezen megspórolt pénzösszeget a beépítést követően nagy valószínűséggel a festéshez szükséges szerszámokra és anyagokra, bizonyos esetekben pedig egy szakemberre kell költenünk.

A fa ablak gyártása során a felületek festése a közhiedelemmel ellentétben nem a befejező lépés. A nyílászárók szakszerű felületkezelését a még véglegesen össze nem szerelt ablakokon végzik. Ez azért fontos, mert így a szükséges festék vagy védelem a nehezen hozzáférhető, valamint a nem látható részekre is eljut. A festést szakemberek végzik ipari körülmények közt, megfelelő szerszámokkal, mégpedig több rétegben.

A hibátlan és szakszerű festés mellett további érv a gyári felületkezelés mellett, hogy a kész munkára a gyártó meghatározott idejű garanciát is vállal, így ha probléma adódik, abban az esetben ők fognak intézkedni.

Festés otthoni körülmények között

Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy nem szeretnénk igénybe venni a gyártáskor történő felületkezelést, akkor az ablak beépítését követően rövid időn belül gondoskodnunk kell az anyagok és szerszámok beszerzéséről. Miután megszereztük a szükséges eszközöket, vagy mi magunk állunk neki a műveletnek, vagy pedig keresnünk kell valakit, aki elvállalja a feladatot.

Akármennyire is tökéletesen végezzük el a festési műveletet, lesznek olyan pontok, ahova egyáltalán nem férünk majd hozzá. Ilyen rész például az ablak keretének a fal felől található oldalai, melyek közvetlenül a falban foglalnak helyet. A festés során le kell takarnunk a környezetünkben található tárgyakat, valamint az ablak olyan részeit, amelyet nem szeretnénk festeni, például az üveg, a pántok, vagy pedig a kilincsek.

Természetesen idővel elkerülhetetlen a fent felsorolt műveletek elkerülése, ám sokat számít, hogy a beépítést követően az első 7-8 évben nem kell aggódnunk emiatt.