Íves fa ablak

A nyílászárók a fény és a friss levegő biztosítása mellett az épület külsejére is hatással vannak. Az legtöbb épület a hagyományos, négyzet alakú ablakokkal van felszerelve, ám a régebbi épületek, illetve a modern villák esetében gyakran előfordulhatnak különböző, ívekkel rendelkező ablakok is. Ezek az ablakok, főként a régebbiek, idővel cserére és korszerűsítésre szorulnak. Az ablak cseréje során lehetőségünk van íves fa ablak gyártására és beépítésére is, így ezeknél az épületeknél sem okoz gondot a nyílászárók cseréje.

Íves fa ablak, ajtóval

Íves fa ablak, ajtóval

Fa ablakok előnyei

A fa az egyik legrégebbi építőanyagunk, nagyon hosszú idő óta jelen van otthonainkban. A technika fejlődésével a fa mellett további alapanyagok is megjelentek a nyílászárók gyártása során. A fa ablakok továbbra is népszerűek, főként azok körében, akik a természetes alapanyagot részesítik előnyben.

A fa ablakokat a gyártáshoz felhasznált faanyagnak köszönhetően hatékony zárás és jó hőszigetelés jellemzi. A rétegragasztott faanyag szerkezeti szilárdsága megnő, ezért az ablak vetemedésének esélye jelentőse lecsökkenthető.

A fa ablakok rétegragasztott, hibakiejtett toldott, illetve toldásnélküli faanyagból is elkészíthetőek, utóbbi azonban magasabb árkategóriába tartozik. A gyártás során a fa nyílászáró megkapja a felületkezelést, aminek hatására felületük védelmet kap a felületet megrongáló gombák, penész illetve a csapadékok okozta károktól.

Íves fa ablakok

Az íves ablakok több csoportra oszthatóak. Az ívek alapján megkülönböztetünk fix és teljesen nyíló íves fa ablakokat. Az íves ablakok előállítására sokkal célravezetőbb fa ablakot választani, amelyek probléma mentes használat mellett biztosítja, hogy az ablakok kerete ne vetemedjen el.

Az íves fa ablak használatánál nincs lehetőség redőnyök használatára, így a belső használatú árnyékolástechnikai eszközök közül kell választanunk.

Fix keretszerkezetű íves fa ablakok

Azok az íves fa ablakok tartoznak ebbe a csoportba, melyek alsó része hagyományos, nyitható illetve buktatható szárnyakkal rendelkeznek, felső részük pedig fix kialakítású. Az ilyen típusú ablakok hagyományos, négyszögű falnyílásba is beépíthetőek, a fent található fix üvegfelület rendelkezik íves üveggel. A hagyományos szárnyak vetemedéstől mentesek maradnak, azonban a fix üvegfelület külső oldalának tisztán tartása nehézségekkel járhat.

Teljes nyíló íves fa ablak

Az íves fa ablakok másik típusát a teljes felületen ívelt ablakok alkotják. Ezek az ablakok a teljes felületükben ívekkel rendelkeznek, nincs külön leválasztva az íves rész. A műanyagból készült ablakok merevségét biztosító vasalat ennél a típusnál nem fut körbe a szárnyakon, amely idővel az ablakok vetemedését okozhatja. A fa ablakok esetében a tömbösített faanyagnak köszönhetően ez nem okoz majd problémát az ívek kialakítása.

Íves faablak beépítése

Az íves faablakok cseréjének lépései közé tartozik a helyszíni felmérés, a gyártási folyamat, illetve a legyártott ablak kiszállítása és a beépítése.

A helyszíni felmérésen rögzített méretek segítségével biztosítható, hogy tökéletes méretű és ívű ablak kerüljön legyártásra, melynek beépítése problémáktól mentes lesz. Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően bármilyen méretű falnyílás számára gyártható megfelelő méretű ablak.

Az elkészült ablakok a helyszínre szállításkor azonnal készen állnak a beépítésre, melynek első lépése a régi ablakok kibontása. A bontás során eltávolításra kerülnek az ablakszárnyak, majd pedig az ablak kerete is.

A falnyílás egy alapos portalanításon esik át, majd pedig elhelyezésre kerül az új fa ablak tokja. Miután biztosított a tok tökéletes elhelyezkedése, csavarokkal is rögzítésre kerül. A szárnyak és a kilincsek felszerelése után a falnyílás és az ablakkeret közti hézag PUR habbal kerül feltöltésre. A PUR hab száradását követően fa takarólecekkel kerül lefedésre a nyílás. A beépítés záró lépése az ablak finombeállítása, mely az akadásoktól mentes, egyszerű használatot biztosítja a felhasználó számára.