Faablak csere, fa nyílászáró beépítése

Fa ablakcsere és beépítési folyamatuk

Régi ablakaink új gyártású fa ablakra való lecserélésével otthonunk komfortja jelentősen megnövelhető, emellett számos kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat valamint családunkat.

A modern fa ablakok jelentős része borovi fenyőből készül, amely a nyílászáró gyártáson kívül kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. A rétegragasztott, hossztoldott vagy toldásmentes alapanyagból készült nyílászárók kiválóan ellenállnak az időjárás hatásainak, a gyártás során alkalmazott felületkezelés által a borovi fenyő ablak hosszú éveken keresztül megőrzi szépségét.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Fa ablakcsere – Első lépés

belvárosi fa ablakcsere

belvárosi fa ablakcsere

Az ablak cseréjének első lépéseként érdemes végig gondolni, hogy milyen funkciókkal ellátott ablakot szeretnénk otthonunkba. A hagyományos nyitás mellett ma már a legtöbb ablak rendelkezik bukó nyílással, melynek segítségével a szellőztetés anélkül megoldható hogy a könyöklőre helyezett virágokat vagy dísztárgyakat el kéne raknunk az útból.

Lehetőségünk van az új nyílászáró nyitásirányát is megváltozhatni az új fa ablaknál, ezt megelőzően érdemes leellenőriznünk, hogy nem-e akadályozza majd valamelyik ablakhoz közeli bútor annak szabad nyitását.

Ha megszületett a döntés, akkor egy helyszíni felmérés alkalmával egy szakember rögzíti az ablaknyílás méreteit, valamint az új ablak paramétereit. A méretek alapján néhány hét elteltével a fa ablak legyártása befejeződik, majd a helyszínre szállítva azonnal megkezdődhet a beépítés.

Fa ablakcsere – a beépítés

A régi ablakszárnyak eltávolítása után a tokszerkezet is kibontásra kerül a falból. A nyílás alapos portalanítását követően előfúrjuk az új fa ablak tokjait, majd ideiglenesen rögzítjük a falnyílásban fa illetve műanyag ékek segítségével. Folyamatos mérések és ellenőrzések mellett meggyőződünk arról, hogy az új tokszerkezet tökéletesen van elhelyezve, ezt követően pedig csavarokkal véglegesen rögzítjük.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

A következő lépésként felkerülhetnek az ablak nyílói, majd a tokszerkezet és a falnyílás közti hézagokat Pur habbal töltjük fel. A Pur hab száradását követően a feltöltött hézagot az ablakkal megegyező színű és anyagú fa lécekkel fedjük el.

Fa ablakcsere – Utolsó fázis

A nyílászáró beszerelésének következő lépéseként felkerül a nyitáshoz és záráshoz szükséges kilincs, majd pedig egy finombeállítást követően az ablak készen áll a használatra. A falnyílás belső oldalára felkerül a könyöklő, kívülről pedig az ablakpárkány, ami a védi a falnyílást a beázástól. A könyöklő illetve az ablakpárkány színe és alapanyaga tetszésünk szerint választható.