Fa nyílászárók mérete és nyitási módja

Az otthonunkban található nyílászárók jelentősége vitathatatlan, ezek az ablakok és ajtók többféle méretben fordulhatnak elő, a szabványtól kezdve egészen az egyedi méretű nyílászárókig. Míg régen kizárólag fából készült ablakok és ajtók léteztek, mára már többféle alapanyag áll rendelkezésre. Ennek ellenére a fa nyílászárók népszerűsége azóta is töretlen. A fa nyílászárók egyedi és szabvány méretben is léteznek, emellett számos nyitási móddal és funkcióval elláthatóak.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

fa nyílászárók

fa nyílászárók

A fa nyílászárók mérete

A fa nyílászárók számtalan méretben is kivitelben elkészíthetőek, panellakások esetében általában szabványméretű nyílászárók építhetőek be, ezektől nem igazán érdemes eltérni. A családi házak és a téglaépítésű társasházak esetében a nyílászárók egyedi valamint szabványméret is előfordulhat.

Fa nyílászárók alapanyaga

A fa nyílászárók többféle fafajtából előállíthatóak, legyen az egy fa beltéri ajtó, fa bejárati ajtó, esetleg egy ablak. A lucfenyő és a tölgyfa mellett a borovi fenyő az egyik leggyakrabban előforduló faanyag.

A borovi fenyő tartós, ellenálló fa, melynek köszönhetően beltéri és kültéri nyílászárók gyártását is lehetővé teszi. A fa nyílászárók hossztoldott és toldás nélküli faanyagból is elkészíthetőek, bár utóbbi magasabb árkategóriába tartozik.

Fa nyílászárók nyitási módja

A nyílászárók különböző típusai többféle kialakítással és nyitási móddal elláthatóak, ennek köszönhetően a modern fa nyílászárók rengeteg igényt tudnak kielégíteni, valamint könnyedén alkalmazhatóak a helység adottságaihoz. Segítségükkel nem csak helytakarékosan használhatjuk fa nyílászáróinkat, hanem többféle helyzetben alkalmazhatjuk őket.

  • Fix ablak

A fix ablakok kizárólag a helység természetes fénnyel való ellátására alkalmasak, nevéből adódóan nem nyithatóak, emiatt szellőztetésre nem alkalmas. A fix nyílászárók nyitása nem megoldható, így használatuk főként földszinti, illetve alagsori helységekbe ajánlott, mivel a külső oldal tisztán tartása így könnyen megoldható. Szerkezetét tekintve a legegyszerűbb nyílászárónak számít.

  • Hagyományosan nyíló ablak

A régebbi típusú ablakokhoz hasonlóan csak hagyományos nyitásiránnyal rendelkezik. A hagyományosan nyíló ablakból létezik jobbos illetve balos kivitelű, ezt a zsanérok elhelyezkedése határozza meg. Az egyszárnyú kivitelűn kívül kétszárnyas ablakok is léteznek, ilyenkor a két ablakszárny egymásra ellentétes nyitásiránnyal rendelkezik.

Egyre kevesebb ilyen nyitású ablak létezik, mivel a bukó funkcióval ellátott egy és kétszárnyas ablakok minimális felárral elérhetőek, ezentúl a bukó funkcióval ellátott fa nyílászárók változatosabb felhasználást tesznek lehetővé.

  • Bukó-nyíló ablak

A hagyományosan nyíló ablakkal szinte teljesen megegyező, bár fejlettebb vasalattal ellátott nyílászáró. A bukó-nyíló fa nyílászárók egy és kétszárnyas kivitelben is elkészíthetőek. A bukó-nyíló ablak a hagyományos nyitás mellett a kilincs megfelelő pozícióba átváltásával elérhető válik a bukó funkció.

A bukó funkciónak köszönhetően anélkül tudunk szellőztetni a helységben, hogy teljesen ki kéne nyitnunk a nyílászárót. Ez nem csak helytakarékosság szempontjából előnyös, hanem nagyon hasznos, ha az ablakunk könyöklőjén virágokat vagy egyéb dísztárgyakat tárolunk, akkor nem kell elpakolnunk minden egyes szellőztetéskor.

A bukó-nyíló ablak emellett egy résszellőző funkcióval is elvan látva, mely a kilincs megfelelő pozícióba állításával válik elérhetővé. A bukó funkcióval szinte azonosan működik annyi különbséggel, hogy néhány milliméterre emeli ki az ablak nyílóját a tokból. Segítségével ritkán használt helységek számára biztosíthatjuk a rendszeres szellőztetést.

  • Váltó szárnyas, kétszárnyú nyíló, bukó nyíló ablak

Az egyik legelterjedtebb kétszárnyú ablak típus, a két szárny közt középen nem található osztás, ezért mindkét szárny nyitása esetén zavartalan kitekintést biztosít számunkra. A működtetéshez szükséges kilincs az elsődleges szárnyon található. Az ablak elsődleges szárnya a hagyományos nyitáson kívül bukó funkcióval is ellátható.

Az ablak másodlagos szárnyának rejtett kilincse az elsődleges szárnyának nyitása után lesz látható. A másodlagos szárny csak nyíló funkcióval rendelkezik.

  • Tokosztós fa ablak, tok osztós bukó nyíló, bukó nyíló ablak

Az ablakszárnyak között középen osztás található, mindkét ablakszárny használható egymástól függetlenül. A legsokoldalúbb típusú fa ablak, mindkét ablakszárny saját kilinccsel rendelkezik, valamint igény esetén bukó funkcióval is ellátható.