Fa ablakok gyártása

A fa ablakok gyártása során körültekintően kell eljárni a faanyag kiválasztásakor. Az ablakok hosszú idő óta elengedhetetlen részét képezik otthonunknak. Segítésükkel az épületben található helységek vagy szobák levegő cseréje és szellőztetése könnyedén kivitelezhető. A friss levegő beengedése mellett nagyon fontos a természetes fény biztosítása, valamint az ablakon történő zavartalan kitekintés is.

fa ablakok gyártása

fa ablakok gyártása

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

A fa nyílászárók hosszú múltra tekintenek vissza, de sosem mennek ki igazán a divatból. Természetességük és egyediségük igazán kellemes látványt nyújt számunkra. A fa nyílászárókra jellemző vetemedés a rétegragasztásnak köszönhetően már nem jellemző.

Fa ablakok gyártása

A rétegragasztás során a nyílászáró vastagságát 3 vagy 4 fa réteg egymásra ellentétes száliránnyal történő összeragasztása nem csak a vetemedésre jelent megoldást, hanem a jelentősen megnöveli a nyílászáró szilárdságát is.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

 

Fa ablakok gyártása során használt fa fajták

Meranti fa ablakok

Trópusi eredetű fa féle, több fajta létezik belőle, fejlődés egyenletes időjárásban történik, ezért nem jellemző rájuk a vetemedés. Belső és külső felhasználásra egyaránt alkalmas, a nyílászáról gyártására a sötétebb meranti használata javasolt.

Tölgyfa ablakok

Nagyon magas élettartamú keményfa, mely masszív szerkezetek készítésére alkalmas. A tölgyfából bútorok mellett kültéri és beltéri nyílászárók is készíthetőek, mivel ellenálló az időjárás hatásaival szemben. A tartósság biztosításához nem igényel semmilyen különleges módszert. A tölgyfa a körültekintő szárítás esetén kevésbé hajlamos a vetemedésre.

Lucfenyő ablakok

Fehér vagy halványsárgás árnyalatú faféle, inkább belső nyílászárók gyártására alkalmas. Segítségével látványos fa beltéri ajtók készíthetőek. Ablak gyártásra ma már nem sokan használják, mert nem annyira strapabíró, mint például a borovi fenyőből fa ablak.

Borovi fenyő ablakok

A borovi fenyő külső és belső használatra is alkalmas fa féle, mely könnyen megmunkálható. A nyílászárók gyártása mellett egyéb területen is gyakran előforduló alapanyag. A borovi fenyő színe alapesetben sárgás illetve barnás színű, de ez a szín idővel elsötétedhet. Látványos erezettel és nagyon hosszú élettartammal rendelkezik.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!