Fa ablak szigetelése

A fa ablak szigetelése, amennyiben megfelelő minőségű nyílászárót választunk, akár jelentősen mértékben is csökkentheti az otthonunk fűtésével járó költségeket. A régi, elavultnak számító ablakoknál sok esetben a vetemedés miatt az ablak záródása nem tökéletes, az ezáltal keletkezett hézagokon keresztül pedig ömlik be a hideglevegő. A szigetelése az egyik legfontosabb tulajdonsága az ablakoknak, ezért kiválasztáskor érdemes odafigyelni.

Fa ablak szigetelése

Fa ablak szigetelése

A fa ablak hőszigetelése

Az ablakok az épület homlokzatán kialakított falnyílásokban foglalnak helyet, főbb feladatuk közé tartozik a helység ellátása természetes fénnyel, valamint friss levegővel. Az ablakcserék egyik leggyakoribb oka az energiaárak növekedése, ilyenkor a rosszul záródó, elavult, vagy pedig nagyon rossz állapotban lévő ablakokat a modern igényeknek megfelelő, hőszigetelt ablakokra cseréljük.

A régi ablakok szinte kizárólag fából készültek, szimpla üvegezéssel. A hőszigetelés javítása érdekében dupla ablakszárnyakat szereltek fel, melyek egymástól egy meghatározott távolságra voltak elhelyezve. A köztük található néhány centis légrés a benne található levegőt hasznosított a szigetelés javítása érdekében. Az egyszárnyas ablakokhoz képest ugyan jobban szigeteltek, ám a mai igényeknek ez a megoldás már nem megfelelő.

Modern fa ablak szigetelése

A modern fa ablakok két egymás mögött elhelyezett ablakszárny helyett egy szárnnyal vannak felszerelve, a bennük található két vagy háromrétegű hőszigetelt üvegezés már sokkal hatékonyabban látja el a feladatát. Használatukkal a jelentősen lecsökkenthető az az energiamennyiség, melyet az üvegfelület áthűlésével elveszítünk. Ma már az összes nyílászáró kizárólag hőszigetelt üveggel kerül ellátásra, ám érdemes odafigyelni, hogy milyen üvegezést választunk ki.

Fa ablak szigetelése – Ablak üvegezése

Az üvegezés az ablak legmeghatározóbb eleme, az ablakok felületének szinte teljes egészét ez alkotja. A hőszigetelt üvegezés 2 illetve 3 rétegű, gyártásukhoz 4 milliméter vastag üveglapokat használnak, melyek 16 milliméter távolságra foglalnak helyet egymástól. Az üvegrétegek közti részből eltávolítják a levegőt, helyét pedig rossz hővezetésű kripton vagy argon gázzal töltik ki, majd pedig légmentesen lezárják a szerkezetet, amivel megakadályozható, hogy az üvegezés belsejében lecsapódjon a pára.

A fa ablakok a népszerűséget nem csak a természetes anyaggal járó egyedi mintájuknak és külsejüknek, hanem a faanyag remek hőszigetelésének is köszönheti. A fa ablakok gyártása többféle vastagságban történhet, a 100 milliméteres beépítési mélységgel gyártott ablakok már a háromrétegű üvegezés súlyát is kibírják.

Az ablakszárnyak, valamint az ablakkeret találkozási pontjainál a tökéletes záródás érdekében gumitömítések futnak végig. Ezek a gumitömítések az ablak zárásakor összenyomódnak, és kitöltik az apró hézagokat a két elem közt. Ezzel megakadályozható a levegő szabad átjárása, mely kellemetlen huzatot okozhatna otthonunkban, valamint energiát sem veszítünk a hézagokon keresztül.

A fa ablak gyártása, előállítása

A fa ablakok gyártása történhet tölgy vagy lucfenyőből, ám a legnépszerűbb alapanyagnak manapság a borovi fenyő számít. A borovi fenyőből gyártott fa ablakok tartósak, ellenállóak, valamint látványos külsejükkel feldobhatják otthonunkat.

A gyártáshoz rétegragasztással előállított borovi fenyő leceket használnak, melyek szilárdabb szerkezetek készítését teszik lehetővé, melyeknél a vetemedés kockázata minimálisra csökkenthető. Az ablak elemeit hibakiejtett hossztoldott, illetve toldás nélküli anyagból készítik, melyek felületét a végső összeszerelés előtt ellátják a szükséges védelemmel.

A festésnek köszönhetően az épület homlokzatán elhelyezett, időjárásnak folyamatosan kitett ablakok felülete ellenáll majd a csapadékoknak, penésznek, valamint az erős UV sugárzásnak.