Fa ablak készítés

A technika fejlődésével nem csak egyéb anyagok jelentek meg a nyílászáró gyártásban, hanem a fa ablak készítés módja is sokkal fejlettebb lett. A fejlett gyártásnak köszönhetően a klasszikus külső egy modern szerkezettel párosul, mely tartósabb és jobb hőszigetelést biztosít az épület számára. Otthonunk belső tereinek természetes megvilágítása a falnyílásokban elhelyezett ablakok nagyméretű üvegfelületével történik. A hagyományos ablaküveg helyét mára a hőszigetelt üvegtáblák vették át, melyek sokkal hatékonyabb hő és hangszigetelést biztosítanak az épület számára.

Fa ablak készítés – A fa ablak gyártásához használt alapanyag

Amennyiben otthonunk régi, elavult ablakait modern fa ablakokra szeretnénk cserélni, több féle fafajta közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. A fa ablak készítés során az egyik legnagyobb számban használt fafajta a borovi fenyő, mely tartóssága mellett szép és természetes felületet is biztosít a nyílászáró számára.

A borovi fenyő ablakok gyártásához rétegragasztással előállított faanyagot használnak, amit több rétegnyi faanyag egymásra ellentétes száliránnyal történő összeragasztással érnek el. Ennek köszönhetően a szerkezet sokkal szilárdabb lesz, valamint jobban ellenáll majd a vetemedésnek, ami megnehezítené az ablak használatát.

A fa ablak készítése hibakiejtett hossztoldott, illetve toldásmentes faanyag használatával is történhet, ám utóbbi lényegesen drágább, mivel kevés a hibátlan és megfelelő méretű faanyag. Az ablak gyártása szabványméretben, valamint egyedi méretben is történhet, így bármilyen falnyílás számára legyártható a megfelelő méretű fa ablak. Az ablak profilok 68, 78, valamint 90 mm vastagak is lehetnek, de a passzívházaknál használt 100 milliméteres profilvastagságban is előállíthatóak.

Fa ablak festése, felületkezelése

Mivel a fa ablakok az épület homlokzatán kerülnek elhelyezésre, így folyamatosan ki lesznek téve az időjárás hatásainak. A rájuk hulló csapadék vagy pára, valamint a felületeket károsító gombák és penészedés ellen az ablak felületkezelésével lehet védekezni.

A fa ablak készítés során a felületkezelést a még össze nem szerelt nyílászárókon végzik el, így a nem látható, valamint nehezen hozzáférhető helyekre is eljut a felület védő festés. Az ablak festése természetesen megemeli a fa ablak előállításának költségeit, ám mindenképpen szükséges az ablak védelméhez.

Amennyiben mégis natúr felületű ablak beépítése mellett döntünk, akkor a festésről, felületkezelésről magunknak kell gondoskodnunk, ez nemcsak kihívásokkal jár, de további költséget jelent számunkra.

A fa ablakok hőszigetelése

A fűtési időszakban fellépő energiaköltségek miatt az ablakok talán legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés. A fa előnyös hőszigetelő tulajdonsága önmagában nem elegendő, mivel az ablakok felületének nagy részét üvegfelület alkotja.

A hőszigetelt üvegezés ma már minden modern gyártású ablakban megtalálható. A szerkezetben található 2 vagy 3 üveglap egymástól meghatározott távolságra foglal helyet, a köztük található légtér védőgázzal van töltve, valamint egy párazáró szigeteléssel van ellátva, melyek megakadályozzák a pára bejutását az üveglapok közé.

A hőszigetelés mellett szintén fontos tulajdonság az ablak hangszigetelése, melynek segítségével helységen kívül tarthatjuk a számunkra zavaró zajok jelentős részét.

A fa ablakok és az ablakkeret közt található hézag huzatmentesítése céljából több gumitömítő csík is felszerelésre kerül, melyek a hatékony zárás mellett az ablak halkabb működését is biztosítják számunkra.