Fa ablak beépítés

Az ablakok biztosítják otthonunk belső terei számára a természetes megvilágítást, nyitásukkal pedig friss levegőt juttathatunk be. Az ablakok az épület homlokzatán kialakított falnyílásokban vannak elhelyezve, emiatt folyamatosan ki vannak téve az időjárásnak. Az ablakok hőszigetelése sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, ezáltal sokkal nagyobb hőszigetelés érhető el velük, mint a korszerűtlen társaikkal. A nyílászáró cseréjével jelentősen csökkenthetjük az ablak felületén keresztül távozó fűtési energia mennyiségét. A fa ablak beépítés kivitelezésére kétféle módszer áll rendelkezésünkre.

A fa ablak beépítés lépései

A régi, elhasználódott vagy elavult ablakaink cseréjével otthonunk energiaigénye csökkenthető, komfortérzetünk meg megnövelhető. A fa ablak beépítés két módon hajtható végre.

Fa ablak beépítése bontással

Az ablakcsere hagyományos módja bontással történik. A régi ablak a szárnyainak levétele után teljesen kibontásra kerül a kialakított falnyílásból. A bontással járó ablakcsere során elkerülhetetlen az ablak környékén lévő fal bizonyos mértékű sérülése, ám némi odafigyeléssel sok esetben minimálisra csökkenthető.

A teljes szerkezet kibontása után az új ablak tokja kerül elhelyezésre a falnyílásban, amit egy alapos ellenőrzést követően csavarokkal rögzítünk. Ezután felszerelésre kerülnek az ablak szárnyai, valamint a használatukhoz szükséges kilincsek is. A falnyílás és az ablakkeret között egy néhány centis hézag keletkezik, mely a jó hőszigetelés biztosítása érdekében PUR habbal kerül feltöltésre. A hab száradását követően az ablakkal megegyező színű takaró lecek kerülnek felhelyezésre melyek eltakarják, valamint megvédik azt. A fa ablak beépítés utolsó lépése egy finombeállítás elvégzése, ami az ablak könnyű, akadásoktól mentes használatát teszi lehetővé.

Fa ablak beépítése bontás nélkül

Fa ablak beépítése bontás nélkül

Fa ablak beépítése bontás nélkül

Bizonyos esetekben szükségünk van az ablakok cseréjére, ám egy nem olyan régen kifestett, tapétázott, vagy pedig csempézett helységben. A hagyományos ablakcserével járó bontás során ezek a felületek bizonyos mértékben megsérülhetnek, melyek kijavítása további költségekkel járhat.

A bontás nélküli ablakcsere segítségével ilyen helyzetekben is elvégezhető az ablakok cseréje. Ennek során a régi ablakszárnyak és osztások leszerelésre kerülnek, az új nyílászáró pedig a régi ablakkeret belsejében kerül elhelyezésre. A rögzítést követően a régi ablakkeret fa takaró elemekkel kerül lefedésre, teljesen eltakarva a régi szerkezetet.

A bontás nélküli ablakcsere segítségével gyorsan és tisztán végezhető el az ablak beépítése, ám bizonyos esetekben nem javasolt, vagy nem végezhető el. A tokráépítés csak abban az esetben végezhető el, ha a régi ablakunk állapota még megfelelő. A nagyon rossz állapotban lévő, korhadt vagy hiányos ablakok esetében a hagyományos, bontással járó ablakcsere szükséges.

Fa ablakok gyártása

A fa ablakok természetessége, jó hőszigetelése, valamint előnyös külső jegyei továbbra is népszerűvé teszik a fa nyílászárók kiválasztását. A fa ablakok többféle fajtájú fából legyárthatóak, melyek közül a borovi fenyő az egyik legnagyobb számban használt faféle.

A borovi fenyő egy sárgás, vöröses színű, közepesen kemény fafajta, mely könnyen megmunkálható, valamint külső és belső felhasználásra is egyaránt jó alapanyagnak számít. A borovi fenyő tartós nyílászárók gyártását teszi lehetővé, melyek hosszú időn át ellenállnak az őket ért hatásokkal szemben.

A gyártás rétegragasztott faanyag felhasználásából történik, melyhez több rétegnyi faanyagot ragasztanak össze egymásra ellentétes szálirányban. Ennek köszönhetően erősebb, ellenállóbb alapanyagot érhető el, mely tartósabb, vetemedésre kevésbé hajlamos fa ablakok gyártását teszi lehetővé. Az ablakok hibakiejtett, hossztoldással előállított anyagbók készülnek, de igény esetén toldásmentes faanyagból is elkészíthetőek, ám ez viszonylag drágább.

A fa ablak felületének jelentős részét hőszigetelt üvegezés alkotja, mely 2 vagy 3 üvegrétegből áll, a köztük található légrés pedig védőgázt tartalmaz. Ez az üvegezés nem csak az ablak hőszigetelése mellett a hangszigetelést is javítja, melynek csökkenti a számunkra zavaró, kintről érkező zajok erejét.

A fa ablakok gyártása szabványméretben illetve egyedi méretek alapján is történhet, ezáltal minden épület típus esetében használhatóak, legyen az régi vagy új építésű, vagy esetleg újonnan épített épület.