Energiatakarékos nyílászáró avagy ne az eget fűtsük

Hőszigelt borovi fenyő ajtó

Energiatakarékos nyílászáró használata, avagy miért ne fűtsük az eget?

A régi gyártású fa ablakok túlnyomó része mára már a használhatatlanság szintjét súrolják, ezeknek az ablakoknak a legnagyobb és egyetlen előnyük az, hogy vannak. Nyitásuk és zárásuk a vetemedésnek köszönhetően nagyon nehézkes, valamint nem segít a számtalan alkalommal átfestett felületük se.

Mivel a nyílóik már deformálódtak, nemhogy a zárásuk okoz problémát, hanem a tokszerkezet és az ablak nyílója között hézagok alakultak ki. Ennek köszönhetően huzatosak, árad be rajtuk a hideg levegő. Ennek következtében fűtési és hőszigetelési szempontból nagyon rossz tulajdonsággal rendelkeznek.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Energiatakarékos nyílászáró – A modern fa ablakok

A ma fából készült ablakok már sokkal fejlettebb technológia szintet képviselnek, ezáltal nemcsak nagyobb élettartammal rendelkeznek elődeiknél. A hőszigetelési és hangszigetelő képességük által sokkal hatékonyabb eszközök. A dupla nyílóval kialakított fa ablakok helyett a két, illetve három rétegű üvegezés terjedt el. Ennek köszönhetően a tokszerkezet és az ablak nyílója közt sokkal jobb az illeszkedés.

Az új ablakok a régiekkel szemben többféle nyitásmódot tesznek lehetővé. A legnépszerűbb ezek közül a bukó nyíló funkció. Ebben a kilincs állásban az ablak vasalata a szárny felső részét emeli ki a helyéről, az alsó pánt pedig befelé billen. Ennek köszönhetően akár akkor is szellőztethetünk, mikor odakint esik az eső, és nem kell félnünk attól, hogy beázik az ablak környéke.

Energiatakarékos nyílászáró – A fa ablakok hőszigetelése

A fa ablak esetében a tok és az ablak nyílók előállításához szükséges faanyag vastagsága. A hőszigetelt üvegszerkezet illetve az ablakszárnyakon körbefutó gumiszigetelés együttese alkotja.

A hőszigetelt üveg két, bizonyos esetben pedig három egymástól távtartók segítségével rögzített üvegrétegből áll. Melynek egyik oldala lágyfém bevonattal rendelkezik, az üvegrétegek között pedig védőgáz, általában argon található. A gumiszigetelés az ablak nyílója és az azt befogadó tok közti minimális hézagot tölti ki, ezáltal megelőzve hogy a huzatos legyen az ablak.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Energiatakarékos nyílászáró – A fa ablakok beszerelése

Az új fa ablak legyártásához szakember által felvett méretekre van szükség, ezt általában egy helyszíni felmérés alkalmával rögzítik. A fa ablak gyártás a felvett méretek alapján, a kiválasztott fazon és szín alapján, valamint a kért nyitásuk funkciók és kiegészítők alapján történik. A gyártás befejeztével a helyszínre szállított fa ablakok a régi kibontását követően azonnal helyükre szerelhetőek, mindössze néhány óra elteltével.