Tokráépítéses fa ablakcsere jellemzői

Otthonunk nyílászárói nagy hatást gyakorolnak az épület hőszigeteléseire. Az elavult, sok esetben rosszul záródó ablakokon keresztül rengeteg energiát veszíthetünk, mely következményeképpen nagyobb költséggel jár otthonunk melegen tartása. Az ablakok modernizálásával ezt a problémát jelentősen csökkenthetjük. Valamint a régi ablakok nehéz használatától is megkímélhetjük magunkat. Az ablak cseréje során elkerülhetetlen a falnyílás környékén a falak sérülése, ám a tokráépítéses fa ablakcsere elvégzésével elkerülhetjük a falsérülést, valamint a bontással járó felfordulást.

Tokráépítéses fa ablakcsere

Tokráépítéses fa ablakcsere Budapest belvárosában

Tokráépítéses fa ablakcsere – Mit is jelent?

A toképítéses fa ablakcsere lehetőséget biztosít számunkra, hogy az adott helység régóta cserére szoruló ablakait modern, hőszigetelt nyílászáróra cseréljük. Mindezt anélkül, hogy aggódnunk kéne a nem olyan rég festett falak, tapétázás vagy csempézés sérülésétől, melyek javítása komoly költséget jelenthet számunkra.

A módszer számos előnnyel rendelkezik, ám néhány dolgot érdemes figyelembe venni, mielőtt a tokráépítéses fa ablakcsere mellett döntünk. A bontás nélküli ablakcsere során az ablakok cseréje sokkal hamarabb elvégezhető. A falak vagy annak burkolatai nem igényelnek további helyreállítást, ezáltal az ablakok cseréje kisebb költséggel, valamint sokkal gyorsabban elvégezhető.

A falak sérülése nélkül nincs szükség utólagos gipszkartonos vagy kőműves munkára, valamint festésre sem. A régi ablak teljes belülről nézve láthatatlan lesz a beépítést követő burkolólapok felszerelése után. A tokráépítéses ablakcsere a műemlékvédelem alatt álló épületek esetében is megoldást nyújthat elavult nyílászáróink lecserélésére.

A bontás nélküli ablakcsere kiválasztása esetén érdemes figyelembe venni, hogy az új ablak a régi belsejébe kerül elhelyezésre. Ezáltal az ablak üvegfelületei némileg kisebbek lesznek. A meglévő ablak tokja kívülről továbbra is látható marad, ezért bizonyos időközönként festést igényel majd állapota megőrzése érdekében.

A falnyílás és az ablakkeret közti falrész továbbra is hasonló hőszigetelő értékkel bír, ami csekély mértékben, de rontja az ablak hőszigetelését.

A bontás nélküli ablakcsere csak akkor végezhető el, ha a régi ablakkeret szerkezete ép, állapota pedig megfelelő. A túl rossz állapotban lévő ablakkeretek esetében nem lehetséges a tokráépítéses ablakcsere elvégzése.

Tokráépítéses fa ablakcsere – Az ablak beépítése

Annak érdekében, hogy az új ablak megfelelően illeszkedjen a régi ablakkerethez, pontos méretekre van szükség a nyílászáró legyártása előtt. A gyártást megelőző helyszíni felmérés során egy helyszínre érkező szakember felméri az ablak állapotát, méreteit, valamint hasznos tanácsokkal lát el minket.

A felvett méretek segítségével megkezdődhet az ablak legyártása, majd pedig egy előre egyeztetett időpontban a helyszínre szállítása. A kiszállított nyílászáró beépítésének első lépése a régi ablakok szárnyainak levétele, valamint a pántok, ablak osztások levágása.

Az új fa ablak keretének a meglévő tokba helyezését egy alapos mérés és ellenőrzés követi, megbizonyosodva arról hogy függőlegesen és vízszintesen is megfelelő az elhelyezése. Ezek a két ablakkeret rögzítése csavarokkal történik, majd pedig felszerelésre kerülnek az ablak nyílói is.

A két fa ablaktok találkozása közti néhány centiméteres hézag Pur habbal kerül feltöltésre, majd a száradást követően az ablakkal megegyező színű és anyagú takaró elemekkel lesz beborítva. Az ablak beépítésének utolsó lépéseként egy beállítás következik, ami a nyílászáró könnyű és probléma mentes használatához szükséges.