Bontás nélküli ablakcsere

A bontás nélküli ablakcsere alkalmával a régi nyíló szárnyak levétele után, a már meglévő keret belsejébe kerül beszerelésre az új nyílászáró tokszerkezete, valamint az új szárnyak is.

Ez a megoldást jelenthet arra az esetre, ha a helység frissen lett csempézve vagy festve. Esetleg a bontással járó kosz vagy egyéb okok miatt nem szeretnénk, ha a régi keret bontásakor a falak megsérülnének. A beépítés eme módjának számos előnye van, ami miatt érdemes megfontolni az alkalmazását.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

bontás nélküli ablakcsere

bontás nélküli ablakcsere

Bontás nélküli ablakcsere előnye

  • A beépítés során az ablakot befogadó falfelület és környéke nem sérül meg, minimálisra csökkentve ezzel a művelet során keletkezett koszt és törmeléket
  • Az új ablak beépítése a módszer használatával jelentősen hamarabb elvégezhető
  • Az új keret beépítése után letakarásra kerül, belülről nem igényel majd felületkezelést a régi tok
  • A módszer használatával elkerülhető a festés vagy kőműves munka
  • A nyílászáró beépítése jelentősen alacsonyabb költségekkel jár mint ha kibontanánk a teljes szerkezetet
  • Ha az épület műemlékvédelem alatt áll, akkor a műemlék nyílászárók cseréje ezzel a módszerrel elvégezhető, kívülről az ablak nem fog külsőleg megváltozni

Bontás nélküli ablakcsere hátrányai

Bizonyos esetekben régi és az új tok egyidejű használata miatt kisebb lesz az üvegfelület, ezáltal kevesebb természetes fényt eresztve otthonunkba.

A falnyílás és a régi tokszerkezet közötti rész szigetelése változatlan marad, emiatt a hőszigetelés nem lesz teljesen tökéletes.Mivel a régi tok nem kerül kibontásra, kívülről szabadon lesz a felülete, ami miatt továbbra is felület kezelni kell őket néhány évente.

Abban az esetben, ha a régi nyílászáró nagyon rossz állapotban van, vagy hiányos akkor nem javasoljuk a módszer használatát. Törött vagy elkorhadt ablakokat mindenképpen ki kell bontani. Ilyen esetben a teljes ablakcserét javasoljuk, amely tökéletes megoldást ad, vagy pedig a régivel megegyező ablakot kell legyártani és beszerelni.

Ide kattintva kérjen helyszíni felmérést!

Bontás nélküli ablakcsere beépítési folyamata

A helyszíni felmérés során felvesszük a pontos méreteket, valamint ellenőrizzük hogy a régi meglévő tok alkalmas-e még a bontás nélküli ablakcserére. Ki fogja-e bírni a beépítést, nincs-e széthasadva vagy túlságosan elkorhadva.

A felmérés után a felvett méretek alapján legyártjuk a nyílászárót, helyszínre szállításra után megkezdődhet a beépítés folyamata.

Először a régi ablak szárnyait távolítjuk el, valamint eltesszük az útból, hogy ne akadályozza a munkafolyamatokat. Igény esetén a régi szárnyakat el is szállítjuk, ha problémát jelent a tárolása. Következő lépésként a szárnyak mozgatásáért és helyben tartásáért felelős zsanérokat vagy pántokat leszereljük. Amennyiben a régi tok vízszintes vagy függőleges osztással rendelkezik, akkor azt is eltávolítjuk.

Miután a régi tok szerkezetét alkalmassá tettük az új befogadására, ideiglenes elfoglalja a helyét az új tokszerkezet is. Gondosan ügyelve hogy vízszintesen és függőleges tökéletesen legyen elhelyezve. Először csak fa ékek és műanyag hézagolók segítségével tartjuk a helyén. Ha mindent rendben találtunk, akkor a véglegesen rögzítjük a két tokszerkezetet egymáshoz, ezúttal csavarok segítségével.

Bontás nélküli ablakcsere – Purhabozás

A két tokszerkezet közti hézagot belülről purhab segítségével feltöltjük, ügyelve a helyes mennyiség felhasználására. Ha a purhab mennyisége nem elegendő, akkor nem lesz tökéletes az ablakunk hőszigetelése. Ha viszont túl sokat alkalmazunk, akkor a száradás során összenyomhatja a tokot, mely megnehezítené a használatát.

A purhab száradása után a felesleg levágásra kerül, a folyamat során ez a rész majd letakarásra kerül. A fa ablak külső oldalán a két tokszerkezet találkozását vízzáró szilikonnal töltjük fel, mely megvédi a purhabot és a tokot az esővíztől és a nedvességtől, jelentősen megnövelve élettartamukat. A purhabbal feltöltött részt méretre vágott, általában az új nyílászáróval megegyező felületkezelésű fa lécekkel letakarjuk.

A beépítés utolsó lépéseként a régi tokszerkezet belülről látható elemeit a méretre vágott deszkákkal vagy lapokkal eltakarjuk, de igény esetén gipszkartonnal is elfedhetjük őket.

A módszer tehát alkalmassá teszi a régi tokot az új befogadására, alkalmazásával nagyságrendekkel jobb hőszigetelést tudunk elérni az régi nyílászárónkhoz képest. Ismerve a módszer előnyeit és hátrányait, valamint hogy nem minden esetben alkalmazható, járható módnak bizonyul, annak ellenére, hogy a maximális hőszigetelési képesség eléréséhez a teljes bontással járó ablakcsere szükséges.