Bontás nélküli ajtócsere, ajtócsere bontás nélkül

A bontás nélküli ajtócsere azokban az esetekben lehet előnyös számunkra, mikor valamilyen okból szeretnénk elkerülni a felfordulást, ám az ajtó cseréjére szükség van. Ez általában egy frissen kifestett, felújított helységnél fordul elő, ahol nem szeretnénk, ha az ajtó kibontása közben sérülne a fal. A bontás nélküli ajtócsere segítségével gyorsabban, tisztábban, és nem utolsó sorban olcsóbban válthatjuk le rossz állapotú, elavult nyílászáróinkat.

Bontás nélküli ajtócsere

Bontás nélküli ajtócsere

Mit jelent a bontás nélküli ajtócsere

A bontás nélküli ajtócsere, más néven tokráépítéses ajtócsere során a meglévő ajtó tokjához kerül rögzítésre az új bejárati ajtó kerete. A hagyományosnak számító, bontással járó ajtócsere során a keret eltávolítása kisebb nagyobb falsérüléseket okozhat, melyeket utólag javítani kell.

A bontás nélküli ajtócsere által megszabadulhatunk a régi, rossz állapotban lévő bejárati ajtónktól. A keret falnyílásból való eltávolítása nélkül pedig egy másik bejárati ajtó kerül rögzítésre, így elkerülhetjük a falsérülést, valamint gyorsabban helyreállíthatjuk a rendet otthonunkban.

A fa bejárati ajtó gyártása

A fa bejárati ajtó gyártása egyedi méretben, valamint a mai szabványok alapján is történhet. A bontás nélküli ajtócsere során az egyedi méretű gyártás biztosítja a megfelelő méretű és kialakítású nyílászárók készítését.

A modern fa bejárati ajtók gyártása rétegragasztott, hossztoldott vagy toldás nélküli borovi fenyő felhasználásával történik. A rétegragasztással előállított faanyag szerkezeti szilárdságának köszönhetően a fa bejárati ajtó vetemedésének esélye minimálisra csökkenthető.

Az ajtó vetemedése rossz zárást, illetve nehéz használatot okozhat, mely probléma idővel csak rosszabb lesz. A rétegragasztott faanyag használatával tartósan megőrizhető a nyílászáró megfelelő állapota, így problémáktól mentes használatot tesz lehetővé.

Az ajtó felületkezelésével nemcsak vonzóbbá, látványosabbá tehető a nyílászáró felülete, hanem hosszú távú védelmet is kap. A fa bejárati ajtó felületén alkalmazott felületkezelés megóvja az ajtót az időjárás káros hatásaitól, hosszú évekig megóvva az ajtó külsejét.

Bontás nélküli ajtócsere, fa bejárati ajtó beépítése bontás nélkül

A bejárati ajtó gyártását és cseréjét megelőzően egy helyszíni felmérésre van szükség. A helyszíni felmérésen rögzítésre kerülnek az ajtó és a falnyílás méretei, valamint az új ajtóval kapcsolatos igényeink is. A helyszínre érkező szakember segíthet a választásban, valamint hasznos tanácsokat adhat számunkra.

A méretfelvételt követően kezdődik meg az ajtó egyedi méretű gyártása a kívánt paraméterek szerint. A legyártott és kiszállított ajtó azonnal készen áll a beépítésre, melynek első lépéseként a régi ajtók szárnyai kerülnek leszerelésre. A tartópántok leszerelését követően az új bejárati ajtó készen áll, hogy elfoglalja a helyét a régi keret mögött.

A csavarokkal történő végleges rögzítést megelőzően alapos mérésre és ellenőrzésre van szükség a pontos elhelyezkedés érdekében. Amennyiben mindent rendben találunk, megkezdődhet az új bejárati ajtó rögzítése, valamint az ajtószárny felszerelése.

A beépítés során keletkezett hézag kitöltése PUR hab felhasználásával történik, melyet a száradás után fa takaróelemekkel fedünk be.

Milyen esetekben végezhető el a fa bejárati ajtó bontás nélküli cseréje?

A tokráépítéses ajtócsere, bontás nélküli ajtócsere legfontosabb előfeltétele, hogy a régi bejárati ajtónkhoz tartozó keret állapota ne legyen túl rossz. Máskülönben nem biztos, hogy lehetséges az új bejárati ajtó stabil rögzítése, ami pedig problémákhoz vezethet. Ha régi keret állapota nem kielégítő, akkor a bontás nélküli ajtócsere helyett a hagyományos, bontással járó ajtócserére van szükség.